Wat is Patreon en hoe werkt het? (2024)

Patreon is momenteel een van de meest populaire lidmaatschapsplatforms ter wereld. Het heeft de afgelopen jaren nogal wat golven gemaakt en wordt momenteel gebruikt door makers van inhoud over de hele wereld. Als u een maker van inhoud bent en uw inkomen wilt verhogen, moet u Patreon gebruiken.

De benadering van het bedrijf ten aanzien van op beloning gebaseerde crowdfunding heeft ervoor gezorgd dat het een ongelooflijk populaire keuze is geworden voor makers van inhoud over de hele wereld. Bovendien vereenvoudigt het scala aan financiële tools dat het biedt het geldbeheer voor makers van inhoud en artiesten.

Contentmakers en artiesten hebben over het algemeen moeite om fans financieel te laten steunen. Door een platform als Patreon te gebruiken, kunnen makers en artiesten gemakkelijk betaald krijgen voor hun werk. Tegenwoordig wordt Patreon gebruikt door YouTubers, TikTokers, podcasters, digitale artiesten, schrijvers, influencers, schrijvers en vele anderen.

De naam is een spel op het klassieke concept van patronage. Door de geschiedenis heen hebben invloedrijke kunstenaars, beeldhouwers, auteurs en zelfs muzikanten vertrouwd op donaties van rijke supporters om hun werk te financieren. Patreon is gebaseerd op een soortgelijk concept, maar het maakt het schaalbaarder en flexibeler om een ​​veel breder publiek te bereiken.

Wat is Patreon?

Patreon is een op abonnementen gebaseerd platform waarmee videomakers snel en efficiënt betaald kunnen worden. Veel makers van inhoud die fulltime naar deze rol overstappen, vinden het moeilijk om alleen met advertentie-inkomsten rond te komen. Patreon lost dit probleem op door makers maandelijks financiële steun te geven aan hun favoriete makers.

Patreon stelt makers in staat om crowdfunding te doen en betaald te worden door supporters en fans. In ruil daarvoor kunnen makers exclusieve inhoud aanbieden aan hun 'beschermheren'. Met Patreon kunnen artiesten een consistent maandelijks inkomen genereren door supporters zich te laten abonneren op hun inhoud en een maandelijks bedrag te betalen voor toegang tot hun inhoud.

Met Patreon kunnen makers van inhoud geld krijgen voor inhoud die ze al aan het maken zijn. Supporters kunnen elke maand een klein bedrag betalen, of makers kunnen hen ook een vergoeding vragen voor exclusieve inhoud per post.

Creators bieden hun patrons vaak exclusieve voordelen en voordelen. Dit betekent dat patrons lid kunnen worden van een hechte gemeenschap en hun favoriete videomakers kunnen steunen door een paar dollar te betalen. Meer makers vragen een zeer kleine vergoeding, met prijzen vanaf $ 1 per maand.

Patreon is opgericht door Jack Conte en Sam Yam in 2013 in San Francisco. In het eerste jaar slaagde het bedrijf erin om meer dan twee miljoen aan financiering op te halen en binnen de eerste 125,000 maanden meer dan 18 klanten aan te trekken.

Patreon kocht in 2018 ook Memberful, een bedrijf dat lidmaatschapsdiensten aanbiedt.

Het belangrijkste verschil tussen Patreon en andere crowdfunding-sites zoals Kickstarter is dat de meeste sites een crowdfunding-platform bieden aan uitvinders en makers om financiering te vragen voor producten die momenteel niet bestaan.

Patreon daarentegen laat je alleen betaling krijgen voor inhoud die al is gepubliceerd en bestaat. Contentmakers kunnen patrons niet om geld vragen voor content die momenteel niet beschikbaar is.

Veel invloedrijke persoonlijkheden gebruiken nu Patreon, waaronder namen als Philip DeFranco, Sam Harris en Amanda Palmer.

Hoe werkt Patreon?

Wat is Patreon en hoe werkt het? (2)

Je hebt eenvoudig toegang tot Patreon via de website of via mobiele apps (beschikbaar op zowel Android als iOS). Patreon werkt op verschillende manieren voor zowel contentmakers als patrons.

Contentmakers op Patreon

Makers van Patreon kunnen gemakkelijk inkomsten genereren voor hun digitale creaties, waaronder webcomics, video's, liedjes, podcasts, digitale strips en vrijwel alles wat je maar kunt bedenken. Om het platform te gaan gebruiken, moeten makers eerst een Patreon-account maken en vervolgens een pagina op het platform maken. Zo ziet een pagina op Patreon eruit:

Wat is Patreon en hoe werkt het? (3)

De pagina-indeling is vrij eenvoudig. Bovenaan verschijnt een omslagfoto, met daaronder verschillende lidmaatschapsniveaus. Gebruikers kunnen ook de nieuwste berichten van makers zien, hoewel deze verborgen zijn totdat je patron wordt.

Op deze manier worden patrons op de hoogte gebracht wanneer een maker iets nieuws uitbrengt. Wat nog belangrijker is, mensen die zich willen abonneren op een maker, kunnen controleren hoe vaak ze nieuwe inhoud uploaden en wat exclusief is voor alleen patrons.

De primaire manier waarop makers met patrons communiceren, is via hun feed. Creators kunnen updates, tekst, afbeeldingen, polls en video's plaatsen om in contact te komen met hun patrons.

Het echte voordeel dat u met Patreon krijgt, is echter dat u hiermee verschillende lidmaatschapsniveaus kunt instellen. U kunt specifieke inhoud voor bepaalde niveaus blokkeren (daar komen we zo op terug).

Patreon ondersteunt ook aangepaste RSS-feeds, stelt u in staat berichten op sociale media te delen en te integreren met apps van derden, zoals Discord. Dit werkt geweldig voor podcasters, omdat elke nieuwe patron een aangepaste feedlink krijgt die ze kunnen gebruiken om verbinding te maken met elke podcasting-app die ze verkiezen.

Hierdoor kunnen podcasters ook verschillende afleveringen aanbieden aan leden van verschillende niveaus. Omdat elk lid een unieke feedlink krijgt, hebben ze toegang tot verschillende afleveringen op basis van het lidmaatschapsniveau waarop ze zijn geabonneerd.

Hoe werkt Patreon voor patrons?

Patreon kunt u uw favoriete beroemdheden en makers van inhoud steunen door ze te betalen voor hun inhoud. U kunt elk bedrag betalen, afhankelijk van het lidmaatschapsniveau dat u kiest. U kunt bijvoorbeeld via Patreon toegang krijgen tot exclusieve inhoud voor $ 1 per maand.

Of u kunt een hoger lidmaatschapsniveau kiezen, bijvoorbeeld $ 5 per maand, en toegang krijgen tot exclusieve inhoud of andere voordelen, zoals vroege toegang via de Patreon-pagina van de maker. De inhoud die u ervoor terugkrijgt, hangt uitsluitend af van de maker.

Dus als je een youtuber steunt via Patreon, krijg je mogelijk toegang tot exclusieve acties achter de schermen of andere inhoud, zoals exclusieve YouTube-video's. Makers van games kunnen hun patrons exclusieve inhoud aanbieden, zoals toegang tot een nieuwe video. Als u Patreon-patron wordt, selecteert u gewoon het lidmaatschapsniveau en begint u met het ondersteunen van het maken van inhoud!

Advertentie ⓘ

Lidmaatschapsniveaus begrijpen

Wat is Patreon en hoe werkt het? (5)

Lidmaatschapsniveaus spelen een belangrijke rol op Patreon. Wanneer je naar een makerpagina op Patreon gaat, zie je de verschillende aangeboden lidmaatschapsniveaus en het bedrag dat je moet betalen om je op dat niveau te abonneren.

Zoals je kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, heeft Chapo Trap House twee lidmaatschapsniveaus. Op basis van het niveau dat u kiest, krijgt u toegang tot specifieke voordelen. Met Patreon kunnen makers van inhoud tussen $ 1 en $ 100 per maand in rekening brengen bij hun fanbase.

De meeste makers van inhoud bieden vaak de mogelijkheid om rechtstreeks met hen te communiceren voor de hoogste beloningen. De hoogste niveaus hebben echter vaak beperkte slots. Veel makers van inhoud bieden ook gratis inhoud aan, evenals een "betaal wat je wilt" -optie voor hun klanten. Veel cabaretiers gebruiken het Patreon-platform bijvoorbeeld om toegang te bieden tot inhoud van hun tours, evenals inhoud met betrekking tot hun stand-up specials.

U hoeft niet per se een lidmaatschapsniveau te kiezen om u te abonneren op uw favoriete maker van inhoud. Kies je niet voor een maandelijks Patreon lidmaatschap, dan kun je er ook voor kiezen om per post te betalen. Als u er bijvoorbeeld voor kiest om $ 1 per bericht te betalen en een maker van inhoud publiceert vijf berichten per maand, brengt Patreon uw kaart in rekening voor $ 5.

Hoe verwerkt Patreon betalingen?

Wat is Patreon en hoe werkt het? (6)

Bron: Patreon.com

Betalingsverwerking op Patreon is vrij eenvoudig. U kunt betalen via MasterCard of Visa, of u kunt transacties uitvoeren met PayPal op het platform. Patreon treedt eenvoudigweg op als de handelaar en gebruikt een betalingsverwerker om gemakkelijk betalingen van alle valuta's te accepteren.

U kunt ook een terugboeking indienen in bepaalde gevallen waarin u denkt dat de transactie niet geldig was. Als u niet tevreden was met uw belofte, kunt u een terugbetaling krijgen door de transactie te betwisten, hoewel u de terugboeking moet verdedigen.

Patreon heeft geen automatische uitbetalingsfunctie voor videomakers. Daarom kunt u betalingen alleen opnemen door een verzoek te doen. Er is een vrij speciale trackingtool voor het naadloos volgen van betalingen en het zelf betalen.

De belangrijkste kenmerken van Patreon

Patreon biedt een verscheidenheid aan verschillende tools en functies waarmee videomakers hun websites gemakkelijk kunnen beheren. Afgezien van een set tools voor het ontwerpen van pagina's waarmee makers illustraties aan hun pagina's kunnen toevoegen en lidmaatschapsniveaus kunnen instellen, biedt Patreon nog veel meer.

Inkomen volgen

Met het gedeelte voor makers van het platform van Patreon kunnen gebruikers eenvoudig hun inkomsten op het platform volgen. Er is een gedeelte 'Patrons' op het platform waarmee makers eenvoudig hun inkomsten kunnen volgen en hen eraan kunnen herinneren beloningen te geven aan klanten die zich hebben verbonden aan specifieke lidmaatschapsniveaus.

Communicatiefuncties

Er is ook een ingebouwde messenger in Patreon die je kunt gebruiken om met je patrons te communiceren. U kunt Patreon gebruiken voor zowel chatten als het verzenden van e-mails. Makers hebben ook de mogelijkheid om patrons te ondervragen om erachter te komen of ze tevreden zijn met de inhoud, of om suggesties te krijgen over het soort inhoud dat ze willen.

Gated inhoud

Een van de belangrijkste redenen voor de populariteit van Patreon is het feit dat het contentmakers in veel verschillende industrieën aanspreekt. Als u zelfstudies over kunst wilt maken, kunt u dit doen met behulp van dit platform. Evenzo, als u een opvoeder bent, kunt u gemakkelijk verschillende soorten lessen aanbieden.

De reden daarvoor is simpel: gated content. Met Patreon kun je inhoud achter verschillende lidmaatschapsniveaus plaatsen en biedt het volledig aanpasbare aanbiedingen kits die u kunt gebruiken om uw Patreon-pagina snel te bewerken, aan te passen en te personaliseren.

Makers krijgen volledige controle over elk element op hun pagina. U kunt zoveel bewerkingen uitvoeren als u wilt, zelfs nadat u bent gestart.

Hoe verdient Patreon geld?

Patreon biedt ook aanpasbaar kits en sjablonen die makers kunnen gebruiken om eenvoudig hun Patreon-pagina in te stellen. Voeg gewoon logo's en een omslag toe, stel de lidmaatschapsniveaus in en u bent klaar om te gaan.

Nu vraag je je misschien af ​​hoe Patreon geld verdient. Patreon brengt vier verschillende vergoedingen in rekening bij de makers.

Dit omvat het volgende:

  • Platformtarief: in rekening gebracht als een klein percentage van de verwerkte betalingen of een maker.
  • Betalingsverwerkingskosten: elke keer geld van je patrons-account in rekening gebracht op je makersaldo.
  • Uitbetalingskosten: bij elke opname in rekening gebracht.
  • Conversiekosten: een omrekeningskoers van 2.5% wordt toegepast op alle betalingen die in verschillende valuta's worden verwerkt.

U kunt gebruik maken van onze Patreon-kostencalculator om precies te bepalen hoeveel u gaat uitgeven om inkomsten te genereren met uw publiek.

Hoe Patreon de contentcreatie-industrie heeft veranderd

Een van de redenen waarom Patreon zoveel succes boekte, was omdat het is gemaakt door een contentmaker die wist hoe moeilijk het is om geld in te zamelen en beloond te worden voor je creativiteit.

In het verleden vertrouwden de meeste makers van inhoud op beperkte advertentiemiddelen om hun inhoud te promoten. Adverteren op blogs of op YouTube is altijd een optie, maar tenzij je miljoenen abonnees hebt, wordt het moeilijk om fulltime over te stappen op alleen YouTube.

YouTube heeft in 2019 ook zijn algoritmen ingrijpend gewijzigd, waardoor de advertentie-inkomsten met een aanzienlijke marge zijn gedaald. Met Patreon hoef je je geen zorgen te maken dat je afhankelijk bent van inkomsten uit YouTube-video's of je inhoud.

Door rechtstreeks een beroep te doen op je kernfanbase, kun je ervoor zorgen dat ze je een maandelijks account betalen en nieuwe inhoud aanbieden. Wat nog belangrijker is, Patreon verandert de manier waarop makers van inhoud communiceren met hun publiek.

Voorheen kon je alleen feedback krijgen via reacties of via directe berichten. Die zijn natuurlijk moeilijk te controleren omdat je niet weet of mensen eerlijk zijn of niet. Met Patreon, aangezien alleen mensen die zich abonneren op een lidmaatschapsniveau met u kunnen communiceren, kunt u beter met hen in contact komen en precies ontdekken hoe u uw levering van inhoud en processen kunt verbeteren.

voor fans, Patreon stelt u in staat om gemakkelijk het werk van uw favoriete artiesten en makers te financieren en te ondersteunen. In plaats van te zoeken naar verschillende manieren om je favoriete makers van inhoud te financieren of via verschillende kanalen aan hen te doneren, kun je met Patreon eenvoudig betalingen verwerken en je favoriete makers belonen.

Omdat u precies weet wat u krijgt, kunt u eenvoudig het lidmaatschapsniveau kiezen dat volgens u het beste bij uw budget past.

TweetDelen op FacebookVoorleggen aan redditOptellen bij bufferBespaar op zakDelen op LinkedInE-mail

Wat is Patreon en hoe werkt het? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6138

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.