D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (2024)

Heb je gehoord over D-mannose en wil je dit inzetten tegen een blaasontsteking? In dit artikel laat ik je op basis van onderzoek zien of D-mannose werkt tegen een blaasontsteking en meer. Lees verder!

In dit artikel lees je over:

Wat is D-mannose precies?

D-mannose is een suiker en komt van nature voor in fruit. Het is recent populair geworden als het nieuwe natuurlijke middel tegen blaasontsteking.

Dat is niet voor niks.

Hoe werkt D-mannose bij een blaasontsteking?

Laten we eerst kijken hoe D-mannose zou kunnen werken bij een blaasontsteking.

Je lichaam verteert bijna alles wat je eet of drinkt. D-mannose is hierop een uitzondering. Hiervan wordt slechts 10% in je lichaam verteerd en 90% wordt weer uitgeplast.

Je lichaam verteert D-mannose dus niet. Dit is erg belangrijk. Hierdoor kan de D-mannose namelijk in de blaas in aanraking komen met de bacteriën die meestal de blaasontsteking veroorzaken.

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Dit komt (meestal) doordat de E. coli bacterie aan de blaaswand hecht. E. coli bacteriën hebben vinger-achtige uitsteeksels die zich vastgrijpen aan de wand van de blaas. Deze uitsteeksels worden ook wel lectinesgenoemd. Ondanks dat je de blaas regelmatig leegplast blijven de E. coli bacteriën aan de blaaswand kleven.

Maar nu komt D-mannose in het spel. D-mannose hecht extreem goed aan de uitsteeksels van de E. coli bacterie. Hierdoor hechten de E. coli bacteriën zich aan de D-mannose en komen ze los van de blaaswand. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief de gehechte E. coli bacteriën uit1. Hierdoor vermindert het aantal E. coli bacteriën in de blaas en neemt de blaasontsteking af.

“D-mannose hecht extreem goed aan bacteriën in de blaas. Vervolgens plas je de D-mannose inclusief aangehechte bacteriën uit.”

D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (1)

Structuur E. coli bacterie

Hoe effectief is D-mannose bij een blaasontsteking?

Het draait natuurlijk om het echte wetenschappelijke bewijs. Laten we er direct in duiken.

Eerst nog even dit, een blaasontsteking wordt behandeld met antibiotica. Antibiotica werken erg goed, maar het heeft als grote nadeel dat het erg slecht voor je is (vele bijwerkingen). Daarnaast is antibiotica resistentie een groot probleem.

Er zijn een viertal onderzoeken gedaan naar de werking van D-mannose bij een blaasontsteking:

Onderzoek #1: 308 vrouwen die frequent een blaasontsteking hadden, werden onderzocht2. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose bij het voorkomen van een blaasontsteking ongeveer net zo goed werkt als antibiotica (en veel beter dan niks doen).

Onderzoek #2: in dit onderzoek3 werd D-mannose vergeleken met antibiotica bij het behandelen en voorkomen van een blaasontsteking. Uit dit onderzoek bleek dat D-mannose de symptomen van een blaasontsteking verminderde. Daarnaast was D-mannose hierbij effectiever dan antibiotica.

Onderzoek #3: dit onderzoek4 is uitgevoerd bij vrouwen met een terugkerende blaasontsteking. Het risico op een terugkerende blaasontsteking werd met 45% verlaagd door D-mannose gebruik ten opzichte van de groep die niks kreeg toegediend. Daarnaast bleek er geen verschil tussen de antibiotica en D-mannose groep.

Onderzoek #4: in dit onderzoek5 werd getest of de symptomen van een blaasontsteking verminderden na gebruik van D-mannose. Uit dit onderzoek blijkt dat D-mannose hiervoor inderdaad werkt.

“Uit al het verrichte onderzoek blijkt dat D-mannose werkt tegen een blaasontsteking.”

Is D-mannose gevaarlijk?

Goed nieuws dus dat D-mannose blijkt te werken tegen een blaasontsteking. Maar heeft het bijwerkingen, of is het gevaarlijk?

Het gebruik van D-mannose is doorgaans niet schadelijk. Daarnaast heeft het geen bijwerkingen (in tegenstelling tot antibiotica). Verder is er weinig tot geen effect op de bloedsuikerspiegel. Dit maakt het echt de natuurlijke oplossing. Het is onverstandig om extreem veel D-mannose te nuttigen, omdat dit schadelijk kan zijn voor de nieren.

Diabetici, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen voorzichtig te zijn met D-mannose6, omdat voor deze groepen geen specifieke onderzoeken zijn gedaan naar de veiligheid van D-mannose.

Ik ben het met je eens dat “voorzichtig” een vage term is.

Wat is “voorzichtig” precies?

Wat ik zou doen als ik bij één van deze groepen zou horen, is even overleggen met de huisarts. Waarschijnlijk kan het ook voor deze groepen weinig kwaad om D-mannose te nuttigen, maar je weet het niet zeker. Als je D-mannose wil gebruiken, wees niet koppig en overleg even met de huisarts!

Is het gebruik van D-mannose aan te raden?

De resultaten van de vier genoemde onderzoeken laten zien dat D-mannose erg goed werkt bij het voorkomen en behandelen van een blaasontsteking. Daarnaast blijkt uit onderzoeken #1, #2 en #3 dat D-mannose minstens even goed werkt als antibiotica. Eigenlijk best een verbluffend resultaat.

Aan de andere kant is met deze vier onderzoeken D-mannose niet heel uitgebreid onderzocht. Hopelijk worden er de komende jaren nog meer onderzoeken verricht om nóg meer bewijs te verkrijgen.

Als je het aan mij vraagt is D-mannose echt wel het proberen waard. De onderzoeken spreken voor zich. Je kan D-mannose dus goed gebruiken om een blaasontsteking te voorkomen.

Denk je dat je al een blaasontsteking hebt?

Ook dan kan D-mannose een optie zijn. Overleg dit wel even met de huisarts.

Hoeveel D-mannose per dag is aan te raden?

Ook voor deze vraag kunnen we weer kijken naar de vier genoemde onderzoeken.

OnderzoekToediening per dagTotaal per dag
Onderzoek #12 gram2 gram
Onderzoek #21e twee weken: 3x per dag 1 gram
Daarna: 2x per dag 1 gram
1e twee weken: 3 gram
Daarna: 2 gram
Onderzoek #32 gram in de avond2 gram
Onderzoek #41e drie dagen: 2x 1,5 gram
Daarna: 1x per dag 1,5 gram
1e drie dagen: 3 gram
Daarna: 1,5 gram

Op basis van deze onderzoeken is tussen de 1,5 en 3 gram D-mannoseper dag een goede hoeveelheid. Om eerlijk te zijn is het onduidelijk wat nu echt precies de optimale hoeveelheid per dag is. Je kan hier daarom een beetje mee experimenteren. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de eerste week 2,5 gram per dag te nemen en daarna 1,5 gram per dag.

Verder is het lastig te zeggen of het beter is om de D-mannose op één moment op de dag te nuttigen of meer verspreid over de dag. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, neem dan de D-mannose op twee momenten op de dag in (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds).

“1,5 tot 3 gram D-mannose per dag is de optimale hoeveelheid.”

Hoeveel D-mannose krijg je binnen via voeding?

Helaas komt D-mannose maar in hele kleine hoeveelheden voor in fruit. Daarom ga je de 1,5 tot 3 gram niet enkel kunnen halen uit voeding.

D-mannose producten

Overweeg je D-mannose? Allereerst is het belangrijk te noemen om genoeg water te drinken. Pas ook de makkelijk te volgen tips toe uit dit artikel.

Verschillende producten raden verschillende hoeveelheden D-mannose per dag aan. Sommigen 1 gram per dag, anderen tot wel 3-4 gram per dag. Onthoud echter dat op basis van de beschreven onderzoeken 1,5 tot 3 gram per dag een goede hoeveelheid is. Je kan ook iets minder dan 1,5 gram per dag proberen (want: goedkoper), maar dan is de kans dat het werkt misschien kleiner.

Welke D-mannose je precies hebt, maakt waarschijnlijk niet veel uit. Als je googelt kom je ongetwijfeld wat tegen. Helaas mag ik (wettelijk gezien) niet zomaar naar allerlei D-mannose producten linken, omdat dit dan zou gelden als een medische claim.

Alleen naar een aantal specifieke ‘medische hulpmiddelen’ mag ik linken, omdat deze producten daadwerkelijk (wetenschappelijk) getest zijn.

Het enige medische hulpmiddel met D-mannose is de ‘Lucovitaal D-mannose blaasontsteking bruistabletten‘. Mocht je D-mannose willen proberen, dan is dit waarschijnlijk een mooi startpunt.

Conclusie: D-mannose blaasontsteking

Op dit moment zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van D-mannose op een blaasontsteking. Uit deze onderzoeken blijkt D-mannose te werken tegen een blaasontsteking.

Daarnaast is D-mannose niet schadelijk (diabetici en zwangere vrouwen moeten wel oppassen). Dit maakt D-mannose de natuurlijke oplossing bij een blaasontsteking.

Verder durf ik te zeggen dat, mocht ik ooit een blaasontsteking krijgen, ik waarschijnlijk D-mannose zou kiezen van alle beschikbare middelen tegen blaasontsteking. Benieuwd naar wat deze andere middelen zijn? Zie deze pagina voor een overzicht (alles natuurlijk op basis van wetenschappelijk onderzoek).

Nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten.

Gebruikte bronnen

  1. D-Mannose for Bladder and Kidney Infections – 1999
  2. Use of d-mannose in prophylaxis of recurrent urinary tract infections (UTIs) in women – 2013
  3. Oral D-mannose in recurrent urinary tract infections in women: a pilot study – 2014
  4. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial – 2013
  5. D-mannose: a promising support for acute urinary tract infections in women. A pilot study – 2016
  6. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/d-mannose-uses-and-risks

D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (2)

Teun

Heb je het hele bericht gelezen en heb je nog een vraag of opmerking? Laat het me hier beneden dan weten. Vind ik leuk!

D-mannose bij blaasontsteking: dosering, bijwerkingen en meer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6040

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.